Oldal betöltése ...


Navigáció
Levél katasztrófavédelemtől
Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Igazgató
 
H-8000 Székesfehérvár, Szt. Flórián krt.2. : 8001 Székesfehérvár, Pf.: 238.
Tel: (06-22) 512-150   Fax: (06-22) 512-168   E-mail: fejer.mki@katved.gov.hu 
 
 
„Elektronikus úton továbbítandó”
Szám: 13-3/2014/PVF
Tárgy: VÉSZ tájékoztatás
Hiv. szám: -
Ügyintéző: Nagy Lajos mk. tű. alezredes
Telefon: 22/512-158
 
Gózonyné Szekeres Ildikó Éva
Martonvásári Tankerület Vezető
 
Martonvásár
 
Tisztelt Tankerület Vezető Asszony!
 
A katasztrófavédelem ettől az évtől új lehetőséget kínál azoknak a diákoknak, akik a közösségi szolgálatot a katasztrófavédelemnél kívánják teljesíteni.
Közösségi szolgálatnak minősül mostantól a BM OKF hivatalos Facebook oldalának követése és a közösségi szolgálat teljesítésében részt vevők lakóhelyére, tartózkodási helyére vagy úti céljára az OMSZ által kiadott narancs és piros meteorológiai figyelmeztetések és riasztások megosztása a BM OKF hivatalos Facebook oldaláról a tanuló Facebook oldalán.
A tanulók ezáltal a lakosság hatékony és gyors tájékoztatása érdekében maximum (5 óra időtartamnak megfelelően) részt vesznek a veszélyhelyzeti tájékoztatásban.
 
A feladat megkezdése előtt a tanulók tájékoztatásban részesülnek a szervezet közösségi tájékoztatást szolgáló rendszereivel kapcsolatban (a BM OKF hivatalos Facebook oldala, a VÉSZ – veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat (a továbbiakban: OMSZ) honlapján lévő veszélyjelző rendszer), ezzel felkészítve az ifjúságot a későbbi gyorsabb és pontosabb információszerzésre.
 
Az OMSZ az alábbi téli és nyári figyelmeztető előrejelzést vagy riasztást ad ki, amelyek minden 6 alkalommal történő megosztásával 1-1 óra közösségi szolgálat teljesíthető.
A tanulók számára a gyors információ szerzést a veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás (VÉSZ) biztosítja.
 
Az elmúlt évben bekövetkezett természeti katasztrófák a korábbiaktól hatékonyabb megoldás kidolgozását tették szükségessé a lakosság azonnali, naprakész, ugyanakkor célzott tájékoztatására. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel és a Microsoft Magyarország Kft.-vel kifejlesztett egy mobil eszközökre optimalizált új alkalmazást. Az új alkalmazás a veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás – VÉSZ elnevezést kapta.
 
A VÉSZ segítségével az okostelefonnal rendelkezők azonnal tájékozódhatnak a lakóhelyük, az úti céljuk által érintett területek, figyelt útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről.
 
Az alkalmazást letöltő felhasználó beállíthatja magának, hogy Magyarország mely területéről kér azonnali értesítést mobil eszközére. Kijelölheti a lakóhelyéhez igazított értesítési zónát, egy-egy megyét, a nagyobb hazai tavak környékét, vagy akár az egész országot is. A VÉSZ képes arra is, hogy a mobil eszköz GPS berendezésének segítségével figyelje a felhasználó aktuális helyzetét, és ehhez viszonyítva küldi az adott területre érvényes értesítéseket az okos készülékre. A szolgáltatás háromfokozatú értesítést tud küldeni, a felhasználó tetszés szerint kiválaszthatja, hogy csak a riasztásokról, a figyelmeztetésekről, vagy pedig mindenről, így a tájékoztatásokról is kér-e értesítést. 
 
Az ingyenesen letölthető alkalmazás az Android, az iOS és a Windows Phone operációs rendszerekre egyaránt elérhető, teljesen díjmentesen. További információk találhatóak a
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_veszelyhelyzeti_tajekoztato_rendszer honlapon.
 
Fentiek alapján kérem, hogy a veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás alkalmazását szíveskedjenek minél szélesebb körben támogatni, használatát kezdeményezni. Egyúttal kérem, hogy ezen információkat az felügyelete alá tartozó intézményei részére továbbítani szíveskedjen a VÉSZ alkalmazás felhasználói körének bővítése érdekében.
 
Kérem, hogy a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat lehetősének megismerését, annak új lehetőségeit a felügyelete alá tartozó intézményeken keresztül azok honlapján tegye lehetővé a tanulók számára. 
 
Kérem, hogy a fentiek figyelembevételével segítsék a jövőben is a tanuló ifjúság közösségi szolgálat teljesítését katasztrófavédelmi szervezeteinél.
 
Támogató együttműködést ezúton is köszönöm.
 
Székesfehérvár, 2014. január 27.
 
Tisztelettel:
Magosi Lajos tű. ezredes s.k.
igazgató
 
 
Kréta
Fotók