Oldal betöltése ...


Navigáció
Felhívás-energiaitalról

A káros energiaitalok fogyasztásával kapcsolatban

Forrás: www.ofe.hu  (Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapjáról)

 

„Évről-évre egyre több energiaitalt iszunk, tavalyi becslések szerint a sokszor káros hatású italok hazai piaca 14 milliárd forintot tesz ki. A szülők és a fiatalok nagy része azonban nincs tisztában az italok okozta veszélyekkel. A túlzott fogyasztás elsősorban a fiatalokat érinti, az ő egészségük megőrzése érdekében is adott ki közleményt több hazai élelmiszer-biztonsági és egészségügyi hivatal.

Magyarországon egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként, és ezeket a hatásokat emelik ki a különböző reklámok is. Mennyire biztonságosak az energiaitalok? - címmel, a héten konferenciát szervezett az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH). Az esemény összegzéseként a szervező intézetek, közleményben hívják fel a figyelmet a mértéktelen energiaital-fogyasztás veszélyeire.
 
Nem szabad elfeledkezni arról, hogy az energiaitalok koffeint, és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket tartalmaznak. A forgalomban lévő energiaitalok legtöbbjének koffein-tartalma pedig igen magas, akár háromszorosa is lehet egy csésze kávéénak. Nagymennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein-túladagolás tüneteit: erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot. Aki nem szokott a koffeintartalmú italok fogyasztásához, - vagy 18 év alatti gyermekek esetében- annál a túladagolás akár halálhoz is vezethet - mondták el a szakértők.
 
Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet. Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését - áll a felhívásban.”
 

Szomorúan jegyzem meg, hogy iskolánkban (tiltásunk ellenére) több gyerek rendszeresen, szülője tudtával fogyaszt reggeli helyett energiaitalt.

 

Kárpáthegyi Józsefné

igazgató