Oldal betöltése ...


Navigáció
Együtt Szaval a Nemzet

KÖSZÖNTŐ

Együtt Szaval a Nemzet

http://www.egyuttszavalanemzet.hu/art/hr.png

Tisztelt Intézmény Igazgató Úrhölgy! Tisztelt Igazgató Úr!

Az idén 26. alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A nemzeti megemlékezések hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknaknemzeti tudatunk erősítésének, ápoljuk és továbbadjuk kultúránk tárgyi és szellemi értékeit.

Az évfordulón második alkalommal szeretnénk útjára bocsátani a nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezésünket:

EGYÜTT SZAVAL A NEMZET címmel.

A 2015. évi Magyar Kultúra napján, január 22-én, öt kontinens valamennyi magyar nyelvű általános és középiskolájának részvételével valósul meg az Együtt Szaval a Nemzet program, mely idén januárban hagyományteremtő jelleggel a magyar Himnusz első versszakával kezdődik, majd az idei alkalomra választott versként a teljes Szózat elszavalásával folytatódik.

A szavalat Jordán Tamás szakmai irányítása mellett, a Google új technológiájának támogatásával (egyszerű helyi technikai feltételek mellett egy YouTube csatornán keresztül) valósul meg. A részt venni kívánó iskolák 2015. január 22-én 8 és 10 óra között korlátlan számban csatlakozhatnak az élő internetes felvételen látható szavaláshoz.

A kezdeményezéshez a technikai adottságok függvényében iskolák, osztályok, iskolai közösségek együttesen, vagy akár önállóan is csatlakozhatnak.

A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon. A világ több ezer magyar nyelvű iskoláját figyelembe véve 2014. évben egy hosszú távú program indult útjára, melynek évente újabb és újabb határon belüli és külhoni település ad otthont. Idén, második helyszínként Orosházára – a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumra – esett a választás. A jövő évben következő „házigazda” az idei résztvevők közül, sorsolással kerül kiválasztásra.

Az „Együtt Szaval a Nemzet” YouTube csatornán a vezénylésnek helyet adó iskola és annak diákjai jelennek majd meg, amint Jordán Tamás vezetésével elszavalják a Himnusz első versszakát, majd a Szózatot. Minden évben a Himnusz mellé a Magyar Kultúra Napjának megünneplésére méltó vers kerül kiválasztásra. Ezzel egy időben a világ más részeiről csatlakozó iskolák szavalatai is rögzítésre kerülhetnek az egyes intézmények saját YouTube csatornáin, legyenek akár Székelyudvarhelyen, akár Melbourne-ben vagy Tokióban. Az eseményt a Magyar Televízió is több helyszínről közvetíti.

Január 22-én valamennyi helyszínen elhangzó szavalat rögzítésre kerülhet és a YouTube csatornákon keresztül bármikor visszanézhetővé válik. Az esemény pontos részletei:

Időpont: 2015. január 22., 10:00 óra - Magyar Kultúra Napja
A szavalat témája: "A HIMNUSZ" első versszaka, és a „SZÓZAT”
A program szakmai irányítója: Jordán Tamás
A kezdeményezés weboldala: www.egyuttszavalanemzet.huYouTube: egyuttszavalanemzet
Kapcsolattartás: info@egyuttszavalanemzet.hu / Meleg Zita

A program weboldalán egy regisztrációs rendszert hoztunk létre azzal a szándékkal, hogy a kezdeményezésünkhöz csatlakozó iskolák előzetesen jelezni tudják részvételi szándékukat. Munkatársaink hírlevelek, elektronikus tájékoztatók elküldésével, vagy személyes kapcsolatfelvétel keretében segítik az intézmények élő internetes kapcsolatainak a kialakítását.

A technikai segítségnyújtáson túl a weboldalon keresztül elérhetőek azok a prezentációs anyagok, amelyek bemutatják a közös szavalat már megvalósult példáit, valamint letölthetővé teszi a Magyar Kultúra Napján A HIMNUSZ első versszakának, és a SZÓZAT összes versszakának elszavalását segítő tördelt, kivetíthető versszöveget.

Kreatív iskolaprogram: A közös szavaláson részt vevő iskoláknak a Magyar Kultúra napjától április 1-jéig lehetőségük lesz saját iskola programot létrehozni, és további szavalatokat is feltölteni, melyek közül a legnézettebb és a legnagyobb tetszést (legtöbb lájkot) kiváltó szavalatok iskolái jutalmakat kapnak. Ennek részleteiről hamarosan tájékoztatást küldünk. A díjátadó a Magyar Költészet Napján lesz.

A program weboldala minden segítséget meg szeretne adni annak érdekében, hogy minél több intézmény és magyar fiatal részt vehessen a Nemzeti Kultúránk méltó megünneplését szolgáló eseményen. Számítva az Intézményük részvételére, tisztelettel:

Szőcs Géza

miniszteri biztos
miniszterelnöki főtanácsadó

A kezdeményezés együttműködő Partnerei:
Miniszterelnökség
Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága
Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága
Nemzetstratégiai Kutatóintézet
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
MTVA Médiaszolgáltatás -Támogató és Vagyonkezelő Alap
Weöres Sándor Színház és Weöres Sándor Asztaltársaság
GOOGLE Magyarország
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Carpathia Nemzeti Kreatív Gazdaságfejlesztő és Innovációs Kft.